Zin en onzin over mirgraine

Er bestaan nogal wat feiten en fabels over migraine en het type mensen dat last heeft van migraine. Vaak kloppen de stereotypen niet en zijn zelfs kwetsend. Daarom hier een duidelijke omschrijving van de zin en de onzin over migraine.

 

Onzin

Migrainepatiënten zijn perfectionistisch, labiel, onzeker en vaak ook wat hysterisch. Migraine zit vooral tussen de oren.

Zin

Migraine is een neurologische ziekte. Vaak speelt erfelijkheid een rol. Er is geen migrainepersoonlijkheid.

Het zit (niet) tussen de oren

Pijnpatiënten hebben vaker dan “normaal ” last van angsten, wisselende stemmingen, boosheid, depressie. Dit komt voor een groot deel  omdat pijn in de hersenen effect heeft op de stoffen die ook deze emoties reguleren. Ook medicijnen kunnen hier invloed op hebben. En het helpt ook niet dat je regelmatig gevloerd wordt.

‘Toen mijn huisarts zei dat het bij mij toch misschien ook tussen de oren zat voelde het of ik een klap in mijn gezicht kreeg.’

We zouden genuanceerder om moeten gaan met zeggen dat iets ‘tussen de oren zit’.
Als je migraine hebt ben je nog geen labiel of overgevoelig persoon. Het is andersom: door de chronische pijn en de medicatie kunnen migraine patiënten meer last hebben van emoties. Dat betekent helemaal niet dat ze psychisch niet oké zijn.